Nadal sa na ATP World Tour Finals potrápil s Fishom

21.11.2011 Celý región

Dvojhra - B-skupina:


Rafael Nadal (Šp.-2) - Mardy Fish (USA-8) 6:2, 3:6, 7:6 (3) za 176 minút

Desaťnásobný grandslamový šampión Nadal upravil v bilancii zo vzájomných súbojov týchto na jeseň zdravotne otáznych hráčov na 8:1. Nadviazal na úspech 7:5, 6:1 zo semifinále októbrového turnaja v Tokiu. Španiel hrá na šampionáte piaty raz, momentálne má skóre 9:8. Práve titul z tzv. Masters je posledným významným, ktorý chýba v jeho zbierke.


Roger Federer (Švaj.-4) - Jo-Wilfried Tsonga (Fr.-6) 6:2, 2:6, 6:4 za 89 minút

Popoludní takisto v základnej B-skupine dvojhry päťnásobný a úradujúci šampión, Švajčiar Roger Federer, v repríze minulotýždňového parížskeho finále prekonal Francúza Joa-Wilfrieda Tsongu 6:2, 2:6, 6:4. Rozhodujúci brejk dosiahol v desiatom geme tretej časti. Tabuľka B-skupiny dvojhry:

1. Federer 1 1 0 2:1 14:12 2
2. Nadal 1 1 0 2:1 16:14 2
3. Fish 1 0 1 1:2 14:16 0
4. Tsonga 1 0 1 1:2 12:14 0
Legenda: poradie, hráč, zápasy, víťazstvá, prehry, sety, gemy, bodyPondelňajší program:

Štvorhra - A-skupina:
Maheš Bhupáthí, Leander Paes (India-4) - Robert Lindstedt, Horia Tecau (Švéd./Rum.-6) / začiatok o 13.15 h SEČ
Dvojhra - A-skupina:
Andy Murray (V. Brit.-3) - David Ferrer (Šp.-5) / začiatok nie pred 15.00 h SEČ
Štvorhra - A-skupina:
Bob Bryan, Mike Bryan (USA-1) - Jürgen Melzer, Philipp Petzschner (Rak./Nem.-7) / začiatok o 19.15 h SEČ
Dvojhra - A-skupina:
Novak Djokovič (Srb.-1) - Tomáš Berdych (ČR-7) / začiatok nie pred 21.00 h SEČ LONDÝN 21. novembra (WEBNOVINY) - Španielsky tenista Rafael Nadal nasadený ako druhý zvíťazil v záverečnom zápase prvého dňa programu koncoročného \"výberového\" šampionátu ATP World Tour Finals v Londýne (20. - 27. novembra, dotácia 5,07 milióna libier, tvrdý povrch v hale O2 Arena) nad osmičkou tohto podujatia Mardym Fishom z USA za 176 minút 6:2, 3:6, 7:6 (3).

V rozhodujúcej časti viedol 2:0, ale aj prehrával 2:3 s brejkom. Na príjme v desiatej hre nezužitkoval dva mečbaly.

\"Po viac ako mesiaci mimo súťažného diania je to pre mňa vynikajúci vstup do tohto turnaja. Dosiahol som veľmi dôležité víťazstvo. Ospravedlňujem sa za prerušenie na začiatku tretieho setu, ale bolo mi príšerne od žalúdka,\" povedal Nadal ešte na kurte. Pred duelom s Federerom skonštatoval: \"Bude to zaujímavý a zároveň veľmi ťažký zápas, ktorý vnímam ako veľkú výzvu, pretože Roger hrá v tomto období fantasticky.\"

Bývalý líder svetového rebríčka Nadal si po rozcvičke nechal ošetriť pľuzgier na pravom palci a dosiahol brejk hneď v úvodnom geme zásluhou Fishovho nezvládnutého bekhendového voleja. Favorizovaný ľavoruký Malorčan potom pridal \"poistku\" na príjme v siedmej hre a výsledok otváracieho setu zodpovedal pomeru síl na dvorci.

Dvadsaťdeväťročný debutant medzi elitou Fish však v druhom dejstve výrazne pridal na pohybe i agresivite, prerazil súperov servis na 2:0 a zaslúžene išiel v ústrety rozhodujúcemu dejstvu. V šiestej hre nezužitkoval dva brejkbaly, v ôsmej dokonca štyri (zároveň už išlo o setbaly), z nich prvé dva v rade, pričom v jednom prípade mu stačilo forhendom trafiť kurt, ale nestalo sa.

Nadal aj zásluhou parádneho protikraťasu napokon znížil na 3:5 a následne dokonca mal brejkbal na návrat do tejto časti, nezužitkoval ho však a Fishov volej do voľnej časti dvorca znamenal pokračovanie 6:3.

Dvadsaťpäťročný finalista tohto podujatia z vlaňajška Nadal vytiahol v druhej hre tretieho setu dve \"značkové\" forhendové obhodenia, ktorými odskočil na 2:0, ale vo chvíli, keď sa zdalo, že znova preberá kontrolu nad dianím, sám stratil servis - predtým si odbehol na toaletu.

Víťaz tohtoročného bodovania US Open Series z okruhu letných zámorských \"hardových\" podujatí Fish sa vrátil k agresívnemu štýlu, chodil si pre zakončenia a pri druhom brejkbale na 1:2 mu to prinieslo zníženie. Esom vyrovnal na 2:2, keď predtým pustil súpera z 15:40 na zhodu.

Povzbudený Američan potom na príjme v piatej hre precíznym forhendovým stopovolejom zavŕšil priebežný obrat z 0:30 na 40:30 a pri brejkbale pridal chladnokrvné bekhendové doťuknutie, keď sa Nadal vyšachoval nepripraveným útokom. Španiel však vtedy pripomenul svoju povestnú húževnatosť: súperov \"lacný\" bekhend do siete mu dodal sériu troch brejkbalov a Nadal nachytal Fisha pri sieti - 3:3. Nie extrémne kvalitný, ale o to zaujímavejší zápas gradoval.

\"Rafa\" v siedmom geme pod hrozbou straty podania vytiahol peknú kombináciu servisu a víťazného forhendu inside-out a cez ešte jednu zhodu sa posunul do vedenia 4:3. Američan vyrovnal piatym esom na 4:4.

V deviatej hre za stavu 15:0 pre podávajúceho Nadala Fish akceptoval súperov forhendový kros na čiaru. Neoficiálne použité Jastrabie oko pritom ukázalo, že si mal vyžiadať kontrolu. Neskôr prehrával 30:40 a Nadal vtedy spáchal dvojchybu, takže - čisto teoreticky - to už mohol byť Američanov gem. Takto išiel na 5:4 Španiel a na príjme v desiatej hre si vynútil vedenie 30:15, ale nezvládol forhend vo výhodnej pozícii, ktorú mu pripravila páska siete. Vzápätí však v strhujúcej výmene plnej pohotových reakcií Fish evidentne už aj od únavy zlyhal z bekhendovej strany - mečbal.

Američan po tvrdom podaní správne pustil Nadalov return za seba i základnú čiaru. Rovnaké rozhodnutie však bolo zlé o bod ďalej a Fish iba pokrútil hlavou. Druhý mečbal vymazal kombináciou servisu a jednoduchého voleja z metrovej blízkosti. Nadal potom dvakrát netrafil zložité forhendové obhodenie - 5:5. Jedenástu hru získal Španiel bez vzruchu, hoci prehrával 0:15. Američan ešte hladšie navodil tajbrejkové rozuzlenie.

Fishova ľahká forhendová chyba dodala Nadalovi náskok 2:0. Po Američanovom ese na 1:2 kontroval Španiel dvoma bodmi priamo z podania - 4:1. Fish znížil na 2:4 takisto servisom, dokonca \"len\" druhým, a z krížnej výmeny vypálil presný forhend popri čiare. Nadal si na 5:3 opäť pomohol servisom a nasledovala súperova forhendová chyba z kategórie veľmi zbytočných. Američan sa potom odhodlal k nábehu, ale hneď bol v problémoch a nezvládol bekhendový sklepnutie spoza tela.
 

Vyberte región